Circusles voor kinderen bij Studio26: hoe word ik een echte acrobaat, jongleur of koorddanser?

VELP - Circus, we hebben er allemaal wel een beeld bij. We denken al gauw aan een rondreizend gezelschap in een fraaie circustent. We vergapen ons graag aan de vliegende trapeze en een parade van clowns, jongleurs, acrobaten en vuurspuwers. Circus heeft dan ook een grote variatie aan disciplines en heeft zeker op kinderen een soms bijna magische aantrekkingskracht. Bij Studio26 kun je al sinds jaar en dag meerdere van deze disciplines leren. Lees verder ►

Naar een circus kijken is één ding, maar zelf circus beoefenen, dat is andere koek! De meeste mensen hebben geen idee wat er bij komt kijken om een circusact te kunnen doen. Wat train je nu eigenlijk allemaal voordat je dat bordje op een stokje kunt laten draaien of lekker rondfietst op een eenwieler? Welke vaardigheden moet je in huis hebben en wat ontwikkel je nu precies?

Bij Studio26 weet Job ten Berge, circusbaas van onze school, als geen ander wat er allemaal voor nodig is om circus te kunnen beoefenen. 
Job zegt er zelf het volgende over: ‘Wil je een uitdaging van je fysieke maar ook je mentale kunnen? Veel sporten vragen een optimale prestatie op het gebied van conditie en/of kracht maar wij gaan op zoek naar andere aspecten van fysiek handelen. In onze lessen maak je kennis met verschillende uitdagingen in allerlei circusdisciplines’. 

Zo doen de circuslessen een beroep op verschillende vaardigheden die je al doende verder ontwikkelt:

Oog-hand coördinatie door middel van ‘object manipulation’. De meest bekende vorm is natuurlijk jongleren met balletjes maar ook ringen, clubs, diabolo en cigar boxes komen aan bod.

Balans in allerlei vormen door te oefenen op een eenwieler, ballopen, koordlopen en andere vormen waarbij evenwicht een belangrijke uitdaging vormt.  

Motoriek/kracht en elegantie in statische acrobatiek, het menselijk lichaam als object om mee te spelen. 

Enthousiast vertelt Job verder: ‘Circus is een podiumkunst die gebruik maakt van vaardigheden die in korte tijd kunnen worden aangeleerd. Maar er is meer. Door het grote gevarieerde aanbod aan circusdisciplines zit er altijd wel iets tussen waar iemand een talent voor heeft. Je kunt uit heel veel disciplines kiezen’.

Bij de lessen van Studio26 moet je dan ook denken aan jongleren met ballen, doekjes en/of ringen, bordje draaien, diabolo, flower sticks, koordlopen, acrobatiek, een-, en ‘anderwieligen’ en ballopen. 
Job: ‘En ja, naast een goeie beheersing van je truc, moet je natuurlijk ook leren om je truc met overtuiging te presenteren. Die kunst, het presenteren van een circusdiscipline is een combinatie van theater met de ‘wowfactor’ van de truc’.

Studio26 creëert met Job een klimaat waarin de kinderen in een veilige gecontroleerde omgeving risico’s kunnen en durven nemen. Job: ‘Ze kunnen de fysieke uitdaging van de disciplines aangaan maar ook de sociale uitdaging door te schitteren in de piste. Kinderen verdienen het om in een veilige omgeving te kunnen experimenteren en daar worden ze tijdens de les in aangemoedigd’.

We durven dan ook wel te stellen dat de leerlingen met elkaar en van elkaar leren hoe je een veilige omgeving kunt creëren en er tegelijkertijd in slaagt de lat steeds hoger te leggen. Nergens anders dan in een circus leer je beter om te gaan met risico’s.

► Proefles circus iets voor jouw circusfanaat? Elke woensdagmiddag geeft Job circus les aan drie leeftijdsgroepen: 4 t/m 6 jaar, 7 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. Het seizoen start 6 t/m 11 september met een Open Huisweek waarbij je een week lang zoveel lessen kunt proberen als je wilt, dus wees welkom!

Voor meer informatie en inschrijven voor een proefles klik hier. 

Gepubliceerd op 2 september 2021

372