Vooropleiding dans

Talentontwikkeling
De vooropleiding dans is een intensief dansprogramma bedoeld voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen vanaf circa 10 jaar. Je kunt dit programma volgen als je gek bent van dans, voldoende talent hebt en je je graag wilt verdiepen in de techniekvakken. Voor leerlingen die nog een stapje verder willen en nadenken over een professionele mbo- of hbo-vervolgopleiding, is het programma een goede voorbereiding op de audities van de vakopleidingen.

Inhoud programma
De nadruk van de vooropleiding ligt op het verder ontwikkelen van persoonlijk danstalent van iedere leerling afzonderlijk. Eigen capaciteiten en prestaties bepalen de richting van specialisatie. Een groot deel van de lessen zal bestaan uit een verdieping van de techniekvakken klassiek, jazz, modern, hiphop en commercial stijlen.
Daarnaast is er ook aandacht voor anatomie, gezonde voeding, blessurepreventie en persoonlijke coaching. Ook projecten, workshops en presentaties maken deel uit van het programma.

De vooropleiding is tevens geschikt als voortraject voor een professionele dansopleiding. Inmiddels zijn meerdere leerlingen gestart met een mbo of hbo vervolgopleiding en hebben deze succesvol afgerond.

Niveaus
De groepen worden naar leeftijd en niveau ingedeeld. De leeftijd is slechts een indicatie. Het kan voorkomen dat jongere leerlingen in hogere groepen zitten en vice versa. In seizoen 2020-2021 zijn er weer twee groepen, genaamd Masterclass 1 en 2 (MC 1 en 2). 

 • Vooropleiding Dans 1/MC1 (leeftijdsindicatie 10-13 jaar)
  De leerlingen hebben een redelijk gevorderd niveau hebben in één of meerdere disciplines (klassiek, modern, jazz of hiphop).
  Het MC1 programma bestaat uit 120 lesuren verdeeld over 35 lesweken.
 • Vooropleiding Dans 2/MC2 (leeftijdsindicatie 14-18 jaar)
  De leerlingen hebben een (ver)gevorderd niveau in één of meerdere disciplines (klassiek, modern, jazz of hiphop).
  Het MC2 programma bestaat uit 150 lesuren verdeeld over 35 lesweken.

Vooropleiding lessen en reguliere lessen
Het is nadrukkelijk de bedoeling het programma van de vooropleiding dans te volgen naast je reguliere danslessen, zodat je voldoende lessen volgt om het gewenste niveau te ontwikkelen. Je kunt deze reguliere lessen bij ons volgen, of bij een dansschool naar keuze. Het volgen van klassiek ballet is verplicht. Daarnaast volg je nog minimaal twee disciplines waarbij gekozen kan worden uit modern, jazz en hiphop.

 • Van MC1 wordt verwacht dat de leerlingen naast de vooropleiding nog minimaal 2 reguliere lessen volgen. Voor de oudere leerlingen geldt minimaal 3 lessen.
  Klassiek is verplicht. De andere les is jazz of modern. Uiteraard mogen er altijd meer lessen gevolgd worden.
 • Van MC2 wordt verwacht dat de leerlingen naast de vooropleiding nog  minimaal 3 reguliere lessen volgen. Voor de oudere leerlingen geldt minimaal 4 lessen.
  Klassiek, jazz en modern zijn verplicht. Als 3e of 4e les kan ook bijvoorbeeld hiphop of spitzen gevolgd worden. 

MC1 en MC2 hebben dit seizoen een blok van 3 uur/3,5 uur op de vrijdagavond. Daarnaast wordt er gekeken naar aanvullende workshops die gegeven worden op de zaterdag of zondag. Alle leerlingen ontvangen in de loop van augustus een apart rooster waarin de lessen van de vooropleiding staan aangegeven.

Toelating en auditie seizoen 2020-2021
Om toegelaten te worden tot de vooropleiding dans moet je auditie doen.
De auditie voor seizoen 2020-2021 is in verband met alle perikelen rondom corona anders dan voorgaande jaren en je kunt op 2 manieren auditie doen:

1. Deelname Dans4daagse 18 t/m 21 augustus
Van 18 t/m 21 augustus vindt de Dans4daagse plaats voor beide groepen (MC1 en MC2). Vier dagen lang volg je workshops in diverse stijlen en werk je toe naar een eindpresentatie waar ouders welkom zijn. 
Dit is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de bestaande leerlingen van de vooropleiding en de docenten. Het is een professionele introductie gekoppeld aan een hoop gezelligheid en plezier. 
Tijdens deze dagen kijken we niet alleen naar je fysieke kwaliteiten en je dansniveau op dit moment, maar ook zeker naar je potentie om door te groeien en je talent verder te ontwikkelen. Ook wordt er gelet op je persoonlijkheid, motivatie en uitstraling.
Bij voldoende niveau en als de leerling nog steeds interesse heeft, vindt er een intakegesprek plaats met Mariët Andringa, docent klassiek en coördinator van de vooropleiding. Op vrijdag 4 september start je dan met het programma.
De kosten van de dans4daagse zijn slechts € 100,00 voor 4 volle dagen workshops.

2. Auditie/proeflessen in september
Je kunt ook in september 1 of meer proeflessen volgen waarbij net als tijdens de dans4daagse gekeken wordt naar je huidige niveau en potentie om door te groeien.  

Heb je na lezing van dit verhaal interesse om auditie te doen door middel van deelname aan de dans4daagse in augustus of proeflessen in september, meld je dan nu aan door het online formulier in te vullen. Wees er snel bij en laat deze kans om je talent en skills te ontwikkelen niet lopen!
Vergeet niet op het formulier in het veld 'Vragen/opmerkingen' aan te geven of je dans4daagse wilt doen of proeflessen in september.

 

In verband met de verhoogde fysieke belasting adviseren wij je na toelating een dansmedische keuring te laten doen. Kosten hiervan worden, afhankelijk van de verzekering, in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed. De keuring is niet verplicht, maar wel raadzaam. Je krijgt dan een goed beeld van je eigen fysieke capaciteiten en eventuele beperkingen, wat belangrijk is in verband met blessurepreventie.

Kledingvoorschriften voor leerlingen vooropleiding dans
Zoals bij vrijwel iedere hobby/sport gelden er ook voor de lessen bij Studio26 bepaalde kledingvoorschriften. De leerlingen worden geacht zich aan deze voorschriften te houden. Studio26 verkoopt vrijwel alle hieronder genoemde danskleding die je onder kantoortijd bij een van onze medewerkers achter de balie kunt aanschaffen.
Meisjes: zwart balletpak, zwart nauwsluitend ‘wielren’ broekje (slip met pijpjes > HEMA) en/of zwarte maillot zonder voet.  Merkkeuze is vrij. Schoenen: Huidkleurige balletschoenen met splitzool. Zwarte balletschoenen mogen, maar zwarte sokken zijn ook goed. Huidkleurige maillot. Zeker bij voorstellingen is goede onderkleding belangrijk: huidkleurige BH en naadloos ondergoed.
Jongens: wit hemd, zwarte nauwsluitende broek en/of maillot en zwarte balletschoenen. Merkkeuze is vrij.
 

Stichting Kunst in Beweging (SKiB)
De vooropleiding dans wordt gefinancierd door de Stichting Kunst in Beweging (SKiB). Deze stichting heeft als hoofddoel het bevorderen van podiumkunsten door middel van financiële ondersteuning van geselecteerde projecten. De vooropleiding dans is één van deze projecten en wordt door SKiB gefinancierd vanuit het Fonds voor Talentontwikkeling. De financiering door SKiB is in feite het verschaffen van een dansbeurs aan iedere leerling afzonderlijk. Het aantal lesuren dat op jaarbasis wordt gegeven kan onmogelijk volledig betaald worden uit de contributie. De beurs van SKiB biedt getalenteerde en gemotiveerde dansers derhalve de mogelijkheid dit programma te volgen. Dit betekent dat je naast fysieke mogelijkheden en talent ook moet beschikken over een grote dosis motivatie en discipline. Samen met je medeleerlingen bouw je niet alleen aan de ontwikkeling van je eigen talent, maar ook aan teamgeest en doorzettingsvermogen. Je wordt daarin ook gecoacht door de coördinator van de vooropleiding dans. Het lesprogramma wordt verzorgd door docenten, dansers en choreografen die Studio26 zorgvuldig selecteert.

Contributie vooropleiding 2020-2021
Vooropleiding dans 1 / MC1: 120 uur per jaar verdeeld over 35 lesweken € 600,-
Vooropleiding dans 2 / MC2: 150 uur per jaar verdeeld over 35 lesweken € 750,-

De contributie voor de vooropleiding dans wordt betaald aan Stichting Kunst in Beweging (rekeningnummer NL84 ABNA 0406 2370 85). De reguliere lessen die je naast de vooropleiding volgt, betaal je apart aan Studio26 of aan een andere dansschool waar je lessen volgt.