Peuter- en kleuterdans bij Studio26 - Mevrouw Toef en meer!

VELP - “Het is zo bijzonder om te zien, de hele jonge peuters zeggen nog niet zo veel, maar in de loop van de tijd zie je een enorme taalontwikkeling. Ze praten niet alleen meer maar ze hebben door de lessen ook meer lichaamsbesef gekregen. Soms raakt een kleintje in de 1e les de knie aan als je zegt leg je hand maar op je schouder”. Aan het woord is Esther Mast, bij de kinderen bekend als Juf Esther. Lees verder ►

Al sinds de oprichting in 1994 geeft Esther kleuterdansles aan kinderen van 4 tot 6 jaar. Mede gezien de ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten op het terrein van sport en bewegen geeft Esther sinds 5 jaar ook les aan peuters en hun ouders. Deze groep 2,5 tot 4-jarigen komen één keer per week drie kwartier samen met hun ouders om zich uit te leven in peuterdans.

Iedereen is het er wel over eens: sporten en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is niet alleen leuk en gezellig om met je buurmeisje of -jongen samen wat te doen, maar ook gezond. Dansen beschouwen we in deze context als sporten of bewegen op muziek. Bovendien is voor veel ouders juist het dansen op muziek een extra reden om hun peuter of kleuter aan te melden voor deze les. Studio26 legt graag uit waarom deze lessen zo goed zijn en hoe we dat binnen onze school vormgeven.

Vier keer gezondheidswinst op een rij

Wie de vakliteratuur induikt over sport en bewegen voor jongeren vindt al snel een lijst met positieve effecten hiervan. Wij zetten de belangrijkste op een rij (Bron: Ministerie van VWS, Kenniscentrum Sport & Bewegen).

1. Gezondheid
Als je sport en beweging op jonge leeftijd stimuleert, is de kans groter dat kinderen een actieve levensstijl behouden. Ofwel jong geleerd is oud gedaan! Daar pluk je op latere leeftijd dus mogelijk de vruchten van.

2. Motoriek
Sport is enorm belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Het is o.a. goed voor de ontwikkeling van coördinatie en zogenaamde basic skills zoals rennen en springen.

► 3. Mentale gezondheid en sociale ontwikkeling

Kinderen trainen met sport en bewegen ook hun sociale vaardigheden, zoals bijvoorbeeld lef en weerbaarheid. Ze leren ook om met elkaar om te gaan en te luisteren naar anderen.

► 4. Cognitieve ontwikkeling

Sport is goed voor de leerprestaties van kinderen. Zo leren kinderen vormen, kleuren en getallen benoemen en ze ontwikkelen ruimtelijke begrippen als hoog/laag. Je ziet dat ze begrijpen wat bijv. springen is. Door vroeg te sporten en te bewegen, leren kinderen bepaalde bewegingen herkennen en het vergroot het lichaamsbesef. Daarnaast, wanneer je beweegt, gaat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen. Bewegen tijdens het leren zorgt er op die manier voor dat je informatie o.a. langer kunt onthouden.

Kortom, reden genoeg om je peuter of kleuter meer te laten bewegen. Lees hieronder verder hoe Studio26 voor deze dansers in de dop een speciaal lesaanbod heeft ontwikkeld!

Peutersdans bij Studio26

Iedere les wordt er een thema uitgewerkt, vaak aan de hand van een prentenboek dat op dat moment erg in trek is. Het verschil met ‘gewoon bewegen’ is natuurlijk de toevoeging van muziek die de les een extra dimensie geeft. 

Esther: “Zo is Coco (uit ‘Coco kan het’) een vogeltje dat voor alles bang is. Ik probeer dit te vertalen naar vorm, kleuren, beweging en muzikaliteit. Als de kinderen dan dansen op de muziek beelden ze het vogeltje uit dat bang is om naar beneden te vliegen. Bij de hoge tonen vliegen ze omhoog, bij de lage tonen omlaag. De kinderen worden zich niet alleen bewust van de bewegingen maar ook van de muziek met zijn eigen sfeer, spanning en ritme. Het is fascinerend hoe ze daarin hun fantasie de vrije loop laten gaan”.

Kleuterdans bij Studio26

De kleuterlessen voor de 4 tot 6 jarigen zijn zonder ouders. Zij hebben immers ook de leeftijd waarop zij naar school gaan en daar hun eerste passen zetten. Ook in deze lessen is de fantasie leidend, maar Juf Esther gooit er ‘stiekem’, zonder het expliciet te noemen, al wat klassieke basisbewegingen in zoals een plié of een relevé.

Esther: “Maar het blijft heel speels, ze liggen vaak nog steeds als een bloem op de grond”.

Corona en Mevrouw Toef 

Met de coronaperikelen van het afgelopen jaar konden de lessen helaas geregeld niet doorgaan of moest iedereen zich behelpen met online zoomlessen. Het was een doekje voor het bloeden en het team van Studio26 zocht naar wegen om de peuter- en kleuterlessen op een inventieve en leuke manier aan te bieden. Dat is gelukt met het grandioze succes van de kinderserie Mevrouw Toef! 

Deze dame, met verve gespeeld door Juf Esther, ontvangt wekelijks een vriend of vriendin op de thee en beleeft daar doldwaze avonturen mee. Samen met Juf Femke, Juf Rose-Mary, Meester Job, Meester Jasper, Meneer Tom en Professor Dokter Erwin stort dit clubje zich enthousiast in de meest bizarre online avonturen! Bekijk hieronder de intro van de kinderserie Mevrouw Toef.

► Een proefles peuter-, kleuter- of kinderdans iets voor jouw danser in de dop? Schrijf je gratis in voor een proefles. Klik hier voor peuterdansklik hier voor kleuterdans en klik hier voor kinderdans!

We eindigen graag met de woorden van Juf Esther:

“Absolute favoriet is het kinderliedje - wie kent het niet - ‘De kop van de kat was jarig…..en zijn pootjes vierden feest’. Het is inderdaad een feest om te zien hoe kinderen en ouders genieten van zo’n les!”

Gepubliceerd op 12 mei 2021

372