Voordracht Lotte Rosier sportcoach van het jaar

VELP –  Vanaf 30 november kan er binnen de gemeente Rheden gestemd worden op sportcoach van het jaar. Onze circusdocent Lotte Rosier is een van de genomineerden. Stem je ook?  

Circus is een discipline die al snel de associaties oproept van messen werpen, leeuwen temmen en vuur spuwen. Echter is de nieuwe, Franse vorm van de circusdiscipline een vorm die veel meer de richting op gaat van topsport: een hoog niveau van acrobatiek dat gerelateerd is aan het turnen (denk aan Cirque du Soleil). Lotte Rosier is één van de pioniers van deze ontwikkeling in Nederland.

Circus als artistieke (top)sport
Nadat in 2012 circus Poehaa uit Arnhem failliet is gegaan, heeft Lotte circuslessen onder de naam van Studio26 in Velp overgenomen. Sinds die tijd is de circusafdeling binnen Studio26 enorm gegroeid. Er zijn momenteel diverse niveaugroepen waarin jongeren kunnen doorgroeien.

De opzet van de afdeling heeft veel tijd en energie gekost, waar Lotte naast haar betaalde uren veel vrijwilligerswerk voor heeft gedaan. Zo heeft zij voorstellingen met de circusleerlingen georganiseerd en geregisseerd en biedt zij op vrijwillige basis wekelijks vrije trainingsavonden aan. Lotte heeft met haar lessen in Velp een nieuwe discipline in de sportwereld van de gemeente Rheden gebracht.

Social Circus 
Circus leent zich bij uitstek voor de inzet op sociaal-maatschappelijk gebied. Ook hier zet Lotte zich voor in. Zo heeft zij vorig jaar op vrijwillige basis de opleiding tot maatschappelijk sportcoach gevolgd. Momenteel is Lotte bezig met het maken van een voorstelling met de circusjongeren en de vluchtelingen die in Velp en omgeving worden opgevangen.

Eerste mbo-circusopleiding in Nederland 
Kroon op Lotte’s inspanningen is dat Studio26 in samenwerking met het CIOS Heerenveen Leeuwarden de eerste mbo-circusopleiding van Nederland gaat starten. Deze opleiding zal onder de naam Cirque CIOS in september 2016 van start gaan.

Focus van deze opleiding is het opleiden van studenten tot trainer/coach met als expertise social circus, waarmee zij als maatschappelijk sportcoach aan de slag kunnen in de zorg en de wijk. Lotte schakelt partijen uit haar circusnetwerk in om studenten te werven, het curriculum vorm te geven en stageplaatsen in te richten.

Door haar vernieuwende kijk op dingen, haar passie voor circus en haar liefdevolle aandacht voor diverse doelgroepen is zij voorgedragen voor de Sportverkiezing Rheden 2015 in de categorie Sportcoach.

Draag je Lotte en/of circus een warm hart toe? Stem dan op Lotte voor het winnen van de Publieksprijs. Stemmen kan via deze link.  

372