Beekdal Lyceum trapt schooljaar af met energiek kunsteducatieproject

ARNHEM - De scholen zijn weer begonnen! Het Beekdal Lyceum uit Arnhem trapte het nieuwe schooljaar af met een kunsteducatieproject voor alle eerstejaars. Onder begeleiding van onze coaches werkten de leerlingen aan een spetterende Lipdub. Lees hier meer over dit project!

Lipdub

De brugklasleerlingen van het Beekdal Lyceum mochten op hun eerste schooldag op de middelbare direct aan de slag met een heuze lipdup. Coordinator Kunsteducatie bij Studio26 is Martine de Bos. We vroegen haar of ze ons uit kan leggen wat een lipdub nou eigenlijk is en waarom het Beekdal voor deze vorm gekozen heeft. Martine:

"Een lipdub is een videoclip die in één keer opgenomen wordt en waarin de figuranten de track, die later onder de video gemonteerd wordt, playbacken. Om een lipdup op te kunnen nemen heb je flink wat figuranten nodig. In een korte tijd werk je toe naar een tastbaar eindresultaat waarvoor je intensief zult moeten samenwerken met je nieuwe klasgenootjes. Perfect voor een kunsteducatieproject met alle eerstejaars dus!"

Ah, een potje ouderwetse playback 2.0 dus. Klinkt tof! Wat vonden de leerlingen er van?
Martine: "Haha, zo zou je het inderdaad ook kunnen noemen ja. Ze vonden het best spannend in het begin. Maar ja, een eerste schooldag op de middelbare ís ook indrukwekkend natuurlijk, dus of die spanning echt door de lipdub kwam, dat betwijfel ik... Het enthousiasme van ons team op locatie zorgde er gelukkig voor dat de leerlingen gauw op hun gemak waren."

Kun je vertellen hoe zo'n dag er uit ziet?
Martine: "Onder leiding van Rose-Mary en haar collega's Hanneke, Aïda, Carmen Chloë, Luuk, Pim en Kenny gingen de eerstejaars om 11.00 uur aan de slag. De leerlingen werden in 12 groepen opgedeeld en ieder groepje ging met twee docenten aan de slag om een gedeelte van de lipdub in te studeren. De groepen mochten zelf bepalen hoe ze invulling zouden geven aan hun gedeelte van de lipdub; middels een dansje, een stel gekke moves of bijvoorbeeld een maffe verkleedpartij. Vervolgens reperteerden de groepen de volledige lipdub en werd het geheel in één take opgenomen. Om 15.00 uur stond alles erop en mochten de leerlingen naar huis. Volgende week zal de lipdup gepresenteerd worden aan de leerlingen en hun ouders. In verband met de privacy van de eerstejaars leerlingen zal de film helaas niet online te zien zijn."

Helder Martine, dank voor de uitleg!

Over Kunsteducatie

Vanuit onze expertise op het gebied van lesgeven en het organiseren van voorstellingen en projecten, zetten we ons in voor de kunsteducatie en talentontwikkeling in het basis- en voortgezet onderwijs. Lees hier meer over kunsteducatie >

372