Gepubliceerd op 01-07-2020

Cultureel ondernemerschap in coronatijd

Algemeen
Studio26 Evenementen - videoclip Vaccin om te dansen

Samen creatief blijven in coronatijd – over verbinding op afstand

Toen de coronapandemie in 2020 uitbrak en Nederland in lockdown ging, kwam ook bij ons alles abrupt tot stilstand. De studio’s moesten dicht, de theaterzalen stonden leeg en de muziek stopte. Toch zagen wij in deze crisis, juist in de stilte, ook een kans om creatief te blijven. Hanneke van der Weele en Esther Mast, beiden directeur en eigenaar van Studio26, vertellen meer over ondernemen in coronatijden.

Van studio naar een digitaal scherm

In de eerste weken van de lockdown schakelden we razendsnel over naar een digitale werkwijze. Studio’s maakten plaats voor webcams en laptops. Binnen één week stond er een online lesomgeving klaar, waarmee ruim duizend cursisten thuis konden blijven dansen, acteren en musiceren. Esther vertelt: “Alle lof voor ons team, dat dit in no-time voor elkaar kreeg. Misschien nog wel meer voor onze cursisten: zij zijn ons trouw gebleven. Ze deden met ongekende energie en enthousiasme mee aan lessen die we uit nood, maar met veel plezier, zijn gaan aanbieden.”

“We misten onze cursisten, studenten en het (docenten)team  enorm”

“Ondernemen tijdens corona was pittig,” blikt Hanneke terug. “Niet alleen vanwege de mentale kant, maar ook zeker om het emotionele aspect. We misten onze leerlingen, studenten en het (docenten)team enorm. Toch bleven we nieuwe stippen op de horizon zetten, dat hield ons gaande.”

Toen de maatregelen het weer toelieten, verhuisden we de lessen naar buiten. Op Landgoed Larenstein richtten we met hulp van Helicon (nu Yuverta) velden en studio’s in, compleet met kiss & ride. Het terrein werd omgetoverd tot een bruisende buitenlocatie voor lessen. De wekelijks wisselende coronamaatregelen maakten het organiseren van de lessen echter complex. Wat voor individuele muzieklessen was toegestaan, gold vaak niet voor groepslessen in dans of theater. Kinderen mochten meer dan volwassenen, sport meer dan muziek. Onze docenten toonden enorme flexibiliteit en doorzettingsvermogen, want zes uur fysiek lesgeven is heel anders dan zes uur lesgeven via een scherm in je woonkamer. Achter wat van buitenaf misschien simpel leek, ging een wereld van improvisatie en aanpassing schuil.

Meer dan alleen digitaal lesgeven

Digitalisering bood ook nieuwe mogelijkheden. Zo konden we naast onze cursisten ook studenten van de mbo-dansopleidingen, die we in samenwerking met Rijn IJssel aanbieden, bedienen. Ook andere opdrachtgevers zoals het Leger des Heils profiteerden van deze digitaliseringsslag. Zo ontstond het Corona Pauze Concert: intieme optredens op afstand bij locaties van het Leger des Heils. Dansdocent Ruben Chi gaf daarnaast een voorstelling bij een zorginstelling, waar bewoners vanachter hun ramen konden meegenieten. Ook de Koningsspelen op Koningsdag konden doorgaan, dankzij het digitale alternatief Gelderse Online Koningsspelen.

Voor jonge kinderen, voor wie digitale les niet haalbaar was, ontwikkelden we Mevrouw Toef: een reeks korte YouTube-afleveringen met zang, dans en spel. Bekende personages zoals Mevrouw Toef (Esther Mast), Meneer Noot (Tom Heinen), Mevrouw Haas (Femke Rijks), Muiselientje (Rose-Mary Werbata), Professor Dokter (Erwin van der Wouw), Monsieur Moustache en de Circusdirecteur (Job ten Berge) zorgden voor herkenning en plezier, op elk gewenst moment en in eigen tempo.

We brachten ook een muzikale ode aan de lockdown uit: Vaccin Om Te Dansen, samen met singer-songwriter Rob Mulders. “Een vrolijke knipoog in een tijd waarin zoveel zwaar voelde,” aldus Hanneke. De videoclip werd tegelijkertijd een stageproject, waarbij studenten vanuit hun studentenkamers konden meewerken via een concept dat inspeelde op de beperkingen: dansers in talloze vierkante hokjes voor een green screen. Fun fact: de track werd door de Arnhemse Koerier uitgeroepen tot coronahit.

Ook voor de jaarlijkse Dinnershow Goud bedachten we een creatief alternatief. De volledige show werd omgevormd tot een online beleving, compleet met een livestream vol muziek, theater en dans. Om de sfeer van een echte avond uit te behouden, konden kijkers vooraf een borrelbox bestellen met hapjes die als ‘gangen’ tussen de optredens werden geserveerd.

Nieuwe initiatieven in de 1,5 meter samenleving

Toen live bijeenkomsten weer beperkt mogelijk werden, bedachten we nieuwe vormen om cultuur toch toegankelijk te houden. Zo ontstond De Grote Familieshow, een familievoorstelling die volledig werd ingericht volgens de coronaregels: met speciaal gebouwde familietafels op de tribune konden bezoekers op veilige afstand genieten van muziek, dans en theater. Ook lanceerden we Lazy Sunday, een intiem open podium op zondagmiddagen waar studenten en regionale artiesten alsnog konden optreden. Beide initiatieven boden een waardevolle culturele ademruimte in een tijd van afstand.

Samen doorgaan met ondernemende kracht

Ondanks alle uitdagingen bleef het communitygevoel sterk. Ons team, onze leden en partners bleven zich met hart en ziel inzetten. “We zijn enorm trots op ons team en onze achterban,” zegt Esther. “Studio26 is een plek voor authenticiteit en talentontwikkeling, zodat je als podiumkunstenaar én als mens kunt groeien.” Die toewijding ging hand in hand met cultureel ondernemerschap:

Hanneke en Esther bewezen zich als creatieve en veerkrachtige leiders, die zelfs in financieel onzekere tijden kansen bleven zien. Dankzij hun visie en de inzet van het team bleef Studio26 niet alleen overeind, maar groeide het in betrokkenheid, bereik en relevantie – met initiatieven die podiumkunsten voor iedereen toegankelijk hielden.