'Een goede freerunner heeft veel lef'

De nieuwe lessen freerunning bij de circusschool van Studio26 zijn ontzettend populair. Docent freerunning Thomas Voorn vertelt ons over deze bijzondere ‘urban sport’.

Waar komt freerunning vandaan? 


Freerunning en parkour worden vaak door elkaar gehaald: parkour richt zich vooral op het zo snel, en effectief, mogelijk van A naar B verplaatsen. Parkour is door een Franse marineofficier ontwikkeld ten tijden van de Vietnamoorlog om zijn rekruten op alles voor te bereiden en om hen zo efficiënt mogelijk te laten vluchten en verplaatsen. Freerunning is het knappe broertje van parkour waarbij de focus ook ligt op acrobatiek en show: bij freerunning komen er trucjes en draaiingen bij kijken en is het minder van belang om zo snel mogelijk te zijn.

 

Welke skills moet een goede freerunner hebben?


Een goede freerunner moet vooral veel lef hebben en nieuwe dingen durven te proberen. Veel bewegingen of trucjes zijn nieuw en heel anders dan bij bijvoorbeeld voetbal, handbal of hockey en dit vraagt om het nodige lef. Je moet durven om uit je comfortzone te stappen. 

 

Veel mensen denken dat je erg lenig, sterk of acrobatisch moet zijn voor freerunning. Dit is niet zo en komt allemaal vanzelf als je eenmaal begint. Het allerbelangrijkste is om veel plezier te hebben in de sport en in het oefenen: vallen en opstaan met een lach!

Voor wie is freerunning geschikt?

Freerunning is voor alle leeftijden en fysieke levels geschikt. Het mooie van de sport is dat er geen competitie is. Freerunning doe je zelf en samen maar niet om te winnen. Je wint hoogstens door je eigen grenzen te verleggen. Jij bepaalt met jouw lichaam waar die grenzen liggen en in hoeverre je ze wilt oprekken. Kom gerust een keertje meedoen!

De lessen freerunning van Studio26 met Thomas worden gegeven in de circusschool van Studio26 in een gedeelte van de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem-Noord. Geïnteresseerd? Vraag een proefles aan.

Foto: Thomas Voorn

372