Vooropleiding dans

De vooropleiding dans is een intensief dansprogramma bedoeld voor getalenteerde en gemotiveerde leerlingen vanaf circa 10 jaar. Je kunt dit programma volgen als je gek bent van dans, voldoende talent hebt en je je graag wilt verdiepen in de techniekvakken. Voor leerlingen die nog een stapje verder willen en nadenken over een professionele mbo- of hbo-vervolgopleiding, is het programma een goede voorbereiding op de audities van de vakopleidingen.
 


Inhoud programma
De nadruk van de vooropleiding ligt op het verder ontwikkelen van persoonlijk danstalent van iedere leerling afzonderlijk. Eigen capaciteiten en prestaties bepalen de richting van specialisatie. Een groot deel van de lessen zal bestaan uit een verdieping van de techniekvakken klassiek, jazz en modern. Daarnaast is er ook aandacht voor anatomie, gezonde voeding, blessurepreventie en persoonlijke coaching. Ook projecten, workshops en presentaties maken deel uit van het programma.
De vooropleiding is tevens geschikt als vooropleidingstraject voor een professionele dansopleiding. Inmiddels zijn meerdere leerlingen gestart met een vervolgopleiding en hebben deze succesvol afgerond.
 


Niveaus
De vooropleiding is bekend onder de naam Masterclass (MC). De groepen worden naar leeftijd en niveau ingedeeld. Voor het seizoen 2018-2019 hebben wij onze leerlingen verdeeld over 2 groepen: Masterclass 1 en 2. De leeftijd is slechts een indicatie. Het kan voorkomen dat jongere leerlingen in hogere groepen zitten en vice versa.

 • Masterclass 1 (leeftijdsindicatie 10-13 jaar)
  De leerlingen hebben een redelijk gevorderd niveau hebben in één of meerdere disciplines (klassiek, modern, jazz of hiphop).
  Het MC 1 programma bestaat uit 120 lesuren verdeeld over 35 lesweken.
 • Masterclass 2 (leeftijdsindicatie 14-18 jaar)
  De leerlingen hebben een (ver)gevorderd niveau in één of meerdere disciplines (klassiek, modern, jazz of hiphop).
  Het MC 2 programma bestaat uit 150 lesuren verdeeld over 35 lesweken.

 

MC-lessen en reguliere lessen
Het is nadrukkelijk de bedoeling het programma van de vooropleiding/MC te volgen naast je reguliere danslessen, zodat je voldoende lessen volgt om het gewenste niveau te ontwikkelen. Je kunt deze reguliere lessen bij Studio26 volgen, maar het mag ook op een andere dansschool naar keuze. Het volgen van klassiek ballet naast het MC-programma is verplicht. Daarnaast volg je nog minimaal twee disciplines waarbij gekozen kan worden uit modern, jazz en hiphop.

 • Van MC 1 wordt verwacht dat de leerlingen naast de MC-lessen nog minimaal 2 reguliere lessen volgen. Voor de oudere leerlingen geldt minimaal 3 lessen.
  Klassiek selelectie is verplicht. De andere les is Jazz (selectie) of Modern. Uiteraard mogen er altijd meer lessen gevolgd worden.
 • Van MC 2 wordt verwacht dat de leerlingen naast hun MC-lessen minimaal 3 reguliere lessen volgen. Voor de oudere leerlingen geldt minimaal 4 lessen.
  Klassiek selectie, Jazz en Modern zijn verplicht. Als 3e of 4e les kan ook Hiphop of Spitzenles gevolgd worden.

MC1 en MC2 hebben dit seizoen een blok van 3 uur/3,5 uur op de vrijdagavond. Daarnaast wordt er gekeken naar aanvullende workshops die gegeven worden op de zaterdag of zondag. Alle MC leerlingen ontvangen in de loop van augustus een apart rooster waarin de MC-uren staan aangegeven.

 

Kledingvoorschriften voor MC leerlingen
Zoals bij vrijwel iedere hobby/sport gelden er ook voor de lessen bij Studio26 bepaalde kledingvoorschriften. De leerlingen worden geacht zich aan deze voorschriften te houden. Studio26 verkoopt vrijwel alle hieronder genoemde danskleding die u onder kantoortijd bij een van onze medewerkers achter de balie kunt aanschaffen. Er is een pinapparaat aanwezig.
Meisjes: zwart balletpak, zwart nauwsluitend ‘wielren’ broekje (slip met pijpjes > HEMA) en/of zwarte maillot zonder voet.  Merkkeuze is vrij. Schoenen: Huidkleurige balletschoenen met splitzool. Zwarte balletschoenen mogen, maar zwarte sokken zijn ook goed. Huidkleurige maillot. Zeker bij voorstellingen is goede onderkleding belangrijk: huidkleurige BH en naadloos ondergoed.
Jongens: wit hemd, zwarte nauwsluitende broek en/of maillot en zwarte balletschoenen. Merkkeuze is vrij.

 

Toelating en auditie seizoen 2019-2020
Om toegelaten te worden tot de vooropleiding dans moet je in principe auditie doen. Zodra de auditiedatum voor seizoen 2019-2020 bekend is, komt deze datum op deze pagina te staan. Heb je interesse voor de opleiding, dan kun je jezelf al wel aanmelden door het online formulier in te vullen. Je ontvangt dan een bevestiging en meer informatie.

Om getalenteerde leerlingen ook halverwege het seizoen de kans te geven nog in te stromen, is het op aanvraag ook mogelijk om auditie te doen door middel van het meedraaien van een aantal lessen. Na het volgen van deze lessen kan de docent beoordelen of je geschikt bent om in te stromen in één van de groepen.
Tijdens je auditie kijken we niet alleen naar je fysieke kwaliteiten en je dansniveau op dit moment, maar ook zeker naar je potentie om door te groeien en je talent verder te ontwikkelen. Ook wordt gelet op je persoonlijkheid, motivatie en uitstraling.

In verband met de verhoogde fysieke belasting adviseren wij je na toelating een dansmedische keuring te laten doen. Kosten hiervan worden, afhankelijk van de verzekering, in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed. De keuring is niet verplicht, maar wel raadzaam. Je krijgt dan een goed beeld van je eigen fysieke capaciteiten en eventuele beperkingen, wat belangrijk is in verband met blessurepreventie.
 


Stichting Kunst in Beweging (SKiB)
De vooropleiding dans wordt gefinancierd door de Stichting Kunst in Beweging (SKiB). Deze stichting heeft als hoofddoel het bevorderen van podiumkunsten door middel van financiële ondersteuning van geselecteerde projecten. De vooropleiding dans is één van deze projecten en wordt door SKiB gefinancierd vanuit het Fonds voor Talentontwikkeling.
De financiering door SKiB is in feite het verschaffen van een dansbeurs aan iedere leerling afzonderlijk. Het aantal lesuren dat op jaarbasis wordt gegeven kan onmogelijk volledig betaald worden uit de contributie. De beurs van SKiB biedt getalenteerde en gemotiveerde dansers derhalve de mogelijkheid dit programma te volgen. Dit betekent dat je naast fysieke mogelijkheden en talent ook moet beschikken over een grote dosis motivatie en discipline. Samen met je medeleerlingen bouw je niet alleen aan de ontwikkeling van je eigen talent, maar ook aan teamgeest en doorzettingsvermogen. Je wordt daarin ook gecoacht door de coördinator van de Masterclass groepen. 
Het lesprogramma wordt verzorgd door docenten, dansers en choreografen die Studio26 zorgvuldig selecteert.

 

Contributie 2018-2019
MC 1: 120 uur per jaar verdeeld over 35 lesweken € 541,-
MC 2: 150 uur per jaar verdeeld over 35 lesweken € 680,-

De contributie voor de vooropleiding dans wordt betaald aan Stichting Kunst in Beweging (rekeningnummer NL84 ABNA 0406 2370 85). De reguliere lessen die je naast de vooropleiding volgt, betaal je apart aan Studio26 of aan een andere dansschool waar je lessen volgt.

De contributie voor seizoen 2019-2020 wordt voor het einde van dit seizoen op deze plaats bekend gemaakt.