Waar komen mbo dansstudenten terecht?

VELP – Studio26 is een van de praktijklocaties van het Rijn IJssel voor de mbo dansopleidingen. Al meer dan een decennium leiden we talenten op tot professionele dansers. Maar waar komen deze dansers terecht als ze hun diploma hebben behaald? Lees het hier!

Ook dit jaar zullen er weer flink wat dansers afstuderen. Of ze zich nou gespecialiseerd hebben in Show Allround of juist in Urban dansstijlen, met hun diploma op zak komen alumni op de meest toffe plekken terecht. We vroegen dansdocent Erwin het hemd van het lijf over ‘zijn’ (oud-)studenten.

Wie ben je en wat doe je bij Studio26?
Mijn naam is Erwin van der Wouw en ik ben als choreograaf en dansdocent intensief betrokken bij de dansopleidingen Danser Show Allround en Urban. Ik geef lessen en begeleid de studenten tijdens hun stages hier bij de evenementen van Studio26. Ook ondersteun ik het creatieve team van Studio26 Events met de artistieke invulling van diverse events.

Je hebt het over stages, kun je hier iets meer over vertellen?
Vast onderdeel van de dansopleiding zijn de praktijkuren die je opdoet in de vorm van stages. Rijn IJssel werkt hiervoor nauw samen met Stichting Kunst in Beweging en de afdeling events van Studio26. Studio26 Evenementen is betrokken bij diverse events zoals het Kunst en Theatergala in AFAS LIVE in Amsterdam, het Gelders Sportgala in Apeldoorn en bijvoorbeeld Dinnershow Goud het ideale stageadres voor onze studenten.

Kun je vertellen welke studenten er voor jou uitspringen en waarom?
Inmiddels zijn er tien lichtingen geweest en dansen er busladingen aan gecertificeerde artiesten rond. Sommige dansers werken in het ensemble van bekende artiesten, anderen auditeren voor musicals en weer anderen dansen bij (inter)nationale dansgezelschappen. Eigenlijk ben ik supertrots op alle dansers die bij ons hun diploma gehaald hebben. Ieder volgt zijn of haar eigen pad.

Super politiek correct hoor Erwin. Maar namen? Rugnummers?
Haha! Aan rugnummers doen we in de danswereld natuurlijk niet, maar aan namedropping wel. Vooruit dan. Student Derek Melchior Goossens is aangenomen voor hbo dans bij Lucia Marthas, Institute for Performing Arts in Amsterdam. Normaal bestaat de auditie uit drie rondes, musical, ballet en zang maar Derek is zo getalenteerd dat hij direct geplaatst is in het eerste jaar. Simon Mual, Jasper van Huigevoort en Niels Gordijn gingen Derek al voor bij Lucia Marthas. Ook deze mannen waren ooit eens student Show Allround.

Tof! En zijn er meer studenten die verder studeren na hun mbo dansopleiding?
Ja hoor. De AHK, Fontys, Codarts en ArtEZ zijn ook een zeer gewilde vervolgopleidingen. Alumnus Sacha Setubun studeerde in 2011 af, was te zien in musicals als Peter Pan en Dreamgirls en danst inmiddels in de Lion king. Oud Urban studenten Janne Groen en Jinko Adams (mbo-uitblinker 2017) studeren momenteel aan het eerste jaar van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Show Allround alumni Rico Bakker studeert zelfs aan de internationaal gerenommeerde Urdang Academy in Londen.

Je bent wel echt goed op de hoogte! Heb je nog een leuke scoop voor ons?
Het leuke is dat al mijn (oud-)leerlingen me constant op de hoogte houden van hoe het met ze gaat. Ze zijn altijd vol dank in berichtjes op social media naar mij en mijn collega’s toe en dat doet je als docent natuurlijk goed. Daar doe ik het voor en maakt me trots! Vandaar ook dus dat ik zo goed op de hoogte ben. En een scoop? Even denken.. Het is niet echt een scoop, want het is al even bekend, maar niet minder leuk. Pim van Boxtel, Urban student heeft een stageplaats weten te bemachtigen bij het aankomende concert van de Toppers!

Ok. Urban & de Toppers.. Hoe dan?
Hah, heb je tóch een verrassend element te pakken! Pim komt inderdaad van de Urban opleiding maar had altijd al een brede interesse in alles dat met dans te maken had. Dat werpt voor hem z'n vruchten af. We zien dit overigens vaker bij studenten, dat ze gaandeweg hun studie ontdekken dat een andere dansdiscipline helemaal zo gek nog niet is. Ze komen ook tot de ontekking dat des te breder je je als artiest ontwikkelt, des te groter je kansen in het werkveld zijn later.

Snappen we Erwin. Dank voor het delen van je verhaal!
Graag gedaan! Mag ik tot slot nog even van de gelegenheid gebruik maken om getalenteerde dansers te wijzen op de aankomende audities voor Show Allround en Urban?

Tuurlijk!
De dansopleidingen hebben voor aankomend schooljaar nog plek voor een aantal nieuwe talenten. Lees hier meer over de open dagen en audities voor 2019/202 >

372