Studio26 werkt mee aan Herdenkingsconcert maandag 4 mei 2015

ARNHEM - Op 4 mei organiseert de Arnhemse Federatie van Muziekgezelschappen, in opdracht van de St. Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen Arnhem, het herdenkingsconcert “Behind the lines” in de Eusebiuskerk ter gelegenheid van de 70e herdenking op 4 mei.

Studio26 vindt het een grote eer om hier aan mee te mogen werken onder leiding van Adriaan Luteijn van Introdans.
Hieronder vindt u meer informatie over dit gedenkwaardige concert (Bron: Philharmonie Gelre):

“Behind the lines” betekent letterlijk “achter de (vuur)linies”. Soldaten werden daarheen gestuurd om bij te komen van alles wat ze hadden meegemaakt. Natuurlijk bevond het hele thuisfront zich ook “behind the lines”. Men had thuis (in o.a. Engeland, Amerika en Canada) weinig idee hoe gruwelijk de ervaringen van soldaten die ver weg onze vrijheid bevochten, waren. Rondom dit thema heeft Carl Wittrock de muziek, die de vorm heeft van een concertante opera, voor het herdenkingsconcert in de Eusebiuskerk op 4 mei geschreven, op libretto van Anneke ten Napel.

De hoofdpersoon in “Behind the lines” is ‘frank’ (dit betekent in het Engels eerlijk, openhartig, onbevangen). Hij is omgekomen in een oorlog en vertelt zijn verhaal: hoe hij als jonge, argeloze jongen met veel idealisme begon aan de strijd, die echter de vorm aannam van een onnoemelijke nachtmerrie. Hij ligt nu begraven op een oorlogskerkhof, ver van huis en weet dat hij, als hij de oorlog had overleefd, niet meer dezelfde was geweest, had kunnen zijn.

Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel verzorgt Philharmonie Gelre de muziek en komt de vocale bijdrage van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap. Het koor vertelt het verhaal van ‘frank’ en er wordt geconstateerd dat de geliefden van de soldaten hen letterlijk en figuurlijk niet konden volgen. De vrouwen hebben geen idee van de gruwelijkheden die de soldaten hebben meegemaakt. De regie is in handen van Adriaan Luteijn (Introdans), die samen met Karin Lambrechtse verantwoordelijk is voor de choreografieën die uitgevoerd worden door één danser en drie danseressen van de opleiding Podiumkunsten Artiest Dans van het MBO Rijn IJssel. Ook de leerlingen van Masterclass 1 leveren een bijdrage aan dit concert.

Herdenkingsconcert Behind the lines, Eusebiuskerk, Arnhem
Maandag 4 mei 2015, 20:30 uur, aansluitend aan de stille omgang en de kranslegging
Toegang gratis

Wij raden belangstellenden aan ruim op tijd in de kerk aanwezig te zijn, want deze loopt snel vol.
Uiteraard zal om klokslag 20.00 uur 2 minuten stilte in acht worden genomen.

Wij wensen de dansers van Artiest Dans en Masterclass 1 veel succes. Het is een unieke gelegenheid om bij te mogen dragen aan deze historische gebeurtenis.

Gepubliceerd 4 april 2015

372