Muziekles voor kleintjes én papa's en mama's

VELP - Martine Spruijt geeft ‘muziek op schoot’ bij Studio26. De lessen zijn niet alleen voor kinderen tussen 1 en 4 jaar oud maar ook voor hun ouders, opa of oma, want die doen ook mee!

De meeste kinderen zijn gek op muziek. Dat komt mooi uit, want muziek draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Tijdens muziek op schoot maken kinderen al jong kennis met diverse klanken, ritmes en kleine instrumentjes. In de veilige omgeving van de ouder wordt op speelse wijze een muzikaal gevoel ontwikkeld. Juf Martine vertelt ons meer over haar lessen muziek op schoot.

Muziek voor jonge kinderen, hoe maken zij muziek?
“We maken in de les heel spelenderwijs muziek. We gebruiken daarvoor allerlei liedjes, zowel nieuwe als bekende liedjes, maar ook instrumenten zoals trommels en schudeitjes, klankstaven etc. Daarnaast bewegen we lekker veel want je kunt natuurlijk niet verwachten dat zulke jonge kinderen 3 kwartier op schoot blijven zitten.”

Hoe reageren kinderen op de lessen? 
“De een springt er direct helemaal in en de ander kijkt nog even de kat uit de boom en heeft wat meer tijd nodig om zich te laten zien. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen hun eigen tempo mogen kiezen waarop ze nieuwe dingen aanpakken. Niets moet, heel veel mag. Het mooie vind ik dat daardoor de kinderen echt zichzelf kunnen zijn.”De kinderen doen samen met hun ouders mee aan de les. Wat vinden de papa's en mama's ervan?
“Ik heb wel eens van ouders terug gehoord dat ze het echt als een verwen-momentje zien om samen met hun kind eens in de week naar muziek op schoot te komen. Prachtig toch? Wat ik ook heel vertederend vind zijn oma’s en opa’s die met hun kleinkind naar de lessen komen. Het lijkt wel of zij extra genieten om zo iets met hun kleinkind te kunnen doen.”

Hoe kunnen kinderen na de cursus verdergaan met muziek?
“De kinderen kunnen totdat ze 4 jaar zijn doorgaan met muziek op schoot, als zij dat willen natuurlijk. Wanneer ze naar de basisschool gaan kunnen ze verder gaan met kleutermuziek. Bij kleutermuziek komen de kinderen zonder ouders, dat is al een hele stap. Bij kleutermuziek gaan we dieper in op de muzikale elementen zoals hard-zacht, snel-langzaam etc. Ook gaan de kleuters al aan de slag met improviserend muziek maken. Erg mooi om te zien hoe muziek op zo’n natuurlijke manier bij jonge kinderen tot stand komt!”

Meer weten over muziek op schoot of kleutermuziek? Ga naar de cursuspagina van Studio26.

372