kleuters treden op met meiboomdans in IKEA

DUIVEN - Zaterdag 21 juni levert AtelierVelp met de kleutergroep een leuke bijdrage aan het midzomerweekend bij IKEA. Op verschillende plekken in de winkel zullen onze jongste danseressen hun Meiboomdans laten zien!

Midzomer (MIdsommar) wordt in Zweden uitgebreid gevierd, en dus ook in IKEA.
Hieronder kun je een korte omschrijving lezen van dit feest:

Midzomer wordt ook wel zomerzonnewende genoemd en is een traditioneel feest.
Het wordt gezien als een van de belangrijkste feestdagen naast de kerst. De start van de zomer wordt gevierd. Het is dan op sommige plaatsen, op enkele uren na, de hele dag licht. Echt donker wordt het niet eens, meer een soort schemer. 
In Zweden wordt met midzomer de meiboom (majst√•ng in het Zweeds) geplant. Ieder dorp heeft zijn eigen meiboom en de dag waarop deze wordt geplant ligt ergens in juni rond midzomeravond (21 juni). 
Per dorp ziet de meiboom er iets anders uit, maar de basis is een kruis met grote kransen aan de dwarslat. De meiboomkransen worden gemaakt van berketakken, bladeren en bloemen en aan de meiboompaal gehangen. Meestal is een groep mensen gekleed in de traditionele klederdracht. Er is muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek, en na het planten wordt er gedanst rond de meiboom. 
Daarnaast is midzomer vooral een feest waarbij de families bij elkaar komen en gezellig eten en drinken. Traditioneel wordt er dan haring, aardappels en aardbeien gegeten. 

De leerlingen van Rose-Mary Werbata hebben een Meiboomdans ingestudeerd en zullen die onder muzikale begeleidng van onze muziekdocent Sander Spaan aan het winkelend publiek laten zien. 
Ouders zijn uiteraard ook welkom. 

En danst uw kind niet mee, maar was u toch van plan om die dag een Billy aan te schaffen, zoek onze danseressen dan even op! Ze treden zaterdag 21 juni op tussen 10.00 en 11.00 uur.
Wij wensen alle leerlingen (en natuurlijk de trotse ouders) en de docenten heel veel plezier!

Gepubliceerd 21 juni 2014

372