Arnhemse mbo-dansopleidingen vieren 10-jarig bestaan

ARNHEM - 19 en 20 juni, de mbo-dansopleidingen Artiest Dans Urban en Artiest Dans Show van Rijn IJssel i.s.m. Studio26 bestaan 10 jaar. Het jubileum van de opleidingen, waar vele dansers een succesvolle carrière zijn gestart, wordt groots gevierd tijdens de eindvoorstellingen op 19 en 20 juni in het Arnhemse Stadstheater.

Samenwerking Rijn IJssel

In 2007 zocht Rijn IJssel de samenwerking met Studio26, destijds nog AtelierVelp genaamd, en startte de opleiding Artiest Dans Show. Het idee kwam voort uit de vraag van het werkveld, dat op zoek was naar goed opgeleide commerciële dansers. Dansers die breed inzetbaar zijn, met een goede danstechniek en professionele beroepshouding, en die hard willen werken.

Primeur urban dansopleiding

In 2008 startte ook Artiest Dans Urban, een primeur in Nederland. In eerste instantie werd er met veel argwaan naar de opleiding gekeken. Urban dansers werden voorheen structureel afgewezen bij dansaudities omdat ze niet pasten in het beeld van de academische klassieke dans. Deze nieuwe opleiding speelde in op een nieuwe doelgroep en de groeiende vraag naar talent in nieuwe dansstijlen.

Met het opstarten van beide opleidingen is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het mbo-dansonderwijs en de professionalisering van urban dans in Nederland.

Top-opleidingen

Beide opleidingen draaien inmiddels al 10 jaar zeer succesvol. In zowel 2017 als in 2018 werden de Artiest opleidingen zelfs uitgeroepen tot Top-opleiding door de mbo keuzegids.

Kaartverkoop

De voorstellingen op 19 en 20 juni staan helemaal in het teken van het 10-jarig jubileum. Naast de 1e, 2e en 3e jaars studenten Urban en Show zullen ook studenten van Rijn IJssel mbo-hbo (Fasttrack) en leerlingen van de Studio26-vooropleiding dans Masterclass optreden. Ter gelegenheid van het feestelijke 10-jarig bestaan zijn er in deze eindvoorstelling ook alumni van de opleidingen te bewonderen. Op 19 juni is er daarnaast een viering voor studenten, alumni en (oud)docenten. Tickets voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar in de webshop van Studio26.

372